← Back to portfolio

Finding Fariña

Published on

Spanien. En tidligere borgmester krævede for nylig en dokumentarisk bog om kokainsmugling i Galicien fjernet fra markedet – og fik retsligt medhold. Så slog Streisand-effekten igen. Weekendavisen Bøger 28.03.2018

Det står skidt til med ytringsfriheden i Spanien. I hvert fald hvis man spørger forfatteren Nacho Carretero, hvis dokumentariske bog Fariña om kokainsmugling i Galicien for nylig blev taget af hylderne. En af de personer, der omtales i bogen, har sagsøgt forfatteren for æreskrænkelse, og dommeren valgte at beordre bogen beslaglagt, mens sagen kører, og sagsøgerens erstatningskrav på 500.000 euro efterprøves.

Manden, som har rejst sagen, hedder José Alfredo Bea Gondar og er tidligere borgmester i den galiciske by O Grove. I bogen sættes han i forbindelse med en større kokainhandel i 1991 mellem det colombianske Cali-kartel og lokale narkosmuglere. »Løgn og bagvaskelse«, siger Bea Gondar om forbindelsen, som han ganske vist blev fundet skyldig i ved den spanske kriminalret, men efterfølgende frikendt for i højesteret på grund af en procedurefejl i sagen – hvilket også fremgår af bogen, hvor den forurettede ex-borgmester spiller en marginal rolle og blot omtales i to korte passager.

Det har vakt stor opstandelse, at anklagen om æreskrænkelse har formået at sende bogen bag lås og slå. Bogens forlag, Libros del KO, kaldte det »et angreb på den frie journalistik«, og kommentatoren Juan Cruz beskrev det i avisen El País som »en forfærdelig nyhed, uhørt i det demokratiske Spanien«. Madrids boghandlerforening langede hårdt ud efter dommerens beslutning, som de kaldte »anakronistisk og ude af proportioner« og en »uacceptabel og meget farlig præcedens«.

Det er da heller ikke hver dag, at bøger eller andre publikationer bliver beslaglagt i Spanien – sidst det skete var for ti år siden, hvor det gik ud over det satiriske magasin El Jueves på grund af en forsidetegning af den daværende prins Felipe i erotiske udfoldelser med prinsesse Leticia. Men måske er tiderne ved at ændre sig. Den kontroversielle beslaglæggelse af Fariña falder sammen med en række andre sager, der har fået censuranklagerne til at runge i den spanske kulturdebat.

Forleden blev den spanske rapper Valtòynic idømt tre et halvt års fængsel for blandt andet majestætsfornærmelse og terrorforherligelse. Skuespilleren Willy Toledo afventer rettergang, efter at han på Facebook har udslynget fornærmelser mod »Gud og Jomfru Maria«. På den internationale kunstmesse Arco i Madrid måtte kunstneren Santiago Sierra i februar se sit værk blive bortcensureret på grund af referencer til den politiske situation i Catalonien, og i sidste uge blev satiremaga-sinet Mongolia tildelt en bøde på 40.000 euro for at have gjort grin med den tidligere tyrefægter Ortega Cano. Sagerne har næret en voksende bekymring for ytringsfrihedens sundhedstilstand i Spanien, og Amnesty International gav for nylig dumpekarakter til landet, hvor man mener, »det er blevet farligt at hæve stemmen«.

Om Nacho Carretero i Fariña har hævet stemmen over det tilladelige, er nu op til retten at afgøre. Men uanset hvad udfaldet bliver, har beslaglæggelsen af bogen gene-reret en kolossal medieopmærksomhed – helt i overensstemmelse med den såkaldte Streisand-effekt, der tilskriver, at ethvert forsøg på at tilbageholde information eller begrænse dens spredning resulterer i en mangedoblet interesse.

Hvis målet for den forurettede ex-borgmester var at lægge låg på injurierende påstande, har resultatet da også været det stik modsatte. Nyheden om beslaglæggelsen spredte sig som en steppebrand, og snart havde Gud og hvermand gennem mediernes gengivelser læst de inkriminerende passager. Reaktionen hos bogkøberne lod ikke vente på sig. Bogen blev støvsuget fra de platforme, der fortsatte med at sælge den, og snart blev der på den sorte børs udbudt eksemplarer til helt op til 1000 euro. Alle skulle pludselig have et eksemplar af bogen, der ellers havde været i handelen siden 2015. Hvis den blev forbudt af en domstol, måtte det være saftige sager, og hypen blev kun større, da Bea Gondar i et interview med avisen El Mundo halvvejs truede forfatteren på livet: »Hvis jeg ikke var troende, og hvis jeg havde en revolver, så ville jeg opsøge ham og skyde ham i hovedet.«

For tv-stationen Antena 3 ramte beslaglæggelsen som et kys fra lykkens gudinde. En stort opslået tv-serie baseret på Carreteros bog var programsat til dette forår, og premieredatoen blev med det samme rykket frem, så serien kunne få ekstra rygvind fra polemikken. Mere end tre millioner seere fulgte forleden første afsnit af serien, som Bea Gondar forgæves havde forsøgt at få standset.

For Nacho Carretero har sagen givet masser af medieomtale, men på bundlinjen er den ikke meget værd, så længe han ikke kan få lov til at sælge sin bog. Det kan tage måneder, før retssagen er afgjort, og når det sker, kan Streisand-effektens maniske købelyst meget vel være fordampet.

Mens han og resten af Spanien venter på dommerens afgørelse, har Madrids boghandlerforening søsat protestkampagnen Finding Fariña , der med Cervantes som mellemmand skal redde bogen fra censuren. På kampagnens website gendanner en fiffig tekstgenerator hele Carreteros bog, stavelse for stavelse, udelukkende med fragmenter fra det spanske nationalepos Don Quijote – en bog, som i forvejen rummer mange andre bøger.

»Det er vores måde at forsvare ytringsfriheden på,« lød det fra foreningens talsmand Fernando Valverde, som fastholdt, at websitet ikke har til formål at formidle bogen gratis, men derimod at vise, hvor absurd det er at forsøge at forbyde en bog i en digital tidsalder:

»Man kan beslaglægge bøger, men ikke ord.«